REKREAČNÍ OBLAST STŘÍBRNÉHO JEZERA – DLOUHÁ CESTA K IDEÁLU

18. srpna 2023
REKREAČNÍ OBLAST STŘÍBRNÉHO JEZERA – DLOUHÁ CESTA K IDEÁLU

Historie

Na začátek je potřeba si připomenout, jak došlo k přeměně lomu na jezero. Lom byl otevřen v roce 1956 a zatopen v roce 1964 díky silným průsakům vody z blízké řeky. Jeho existence neměla dlouhého trvání, předcházela mu však dlouholetá hlubinná těžba, která je potenciálním rizikem dodnes – nikdo nezná rozsah poddolovaného území ani polohu porubů. Známá je jen poloha několika důlních šachet, které jsou v terénu vyznačeny jako místa s možným výskytem nebezpečí. K tomu všemu se důlní dílo občas připomene nečekaným propadem terénu. I samotné jezero není radno podceňovat a k plavání v něm je nutné přistupovat vždy s respektem. Množství utonulých je samo o sobě varující a nemusí se vždy jednat jen o přecenění vlastních sil.

Rekultivace 1 a 2

První velká rekultivace lomu a jeho okolí proběhla mezi lety 1968 a 1970. Od té doby lze hovořit o počátcích rekreačního využívání jezera obyvateli města. Město tuto oblast nijak zásadně nerozvíjelo, a to až do současnosti, kdy se podařilo zrealizovat druhou rekultivaci, která se připravovala od roku 2012. Iniciátorem akce bylo město, většinovým investorem byl stát. Hlavním cílem bylo propojit jezero s Městskými sady a zrevitalizovat některé břehy jezera tak, aby se dalo dostat do vody jinak než po kotníky v bahně. V rámci akce se podařilo překonat dvě zásadní překážky, řeku a frekventovanou silnici. Postavil se velmi dobře provedený a esteticky povedený most přes řeku Opavu poblíž fotbalového stadionu, kvalitní spojovací chodník až k jezeru, kde se podchází novým podchodem pod ulicí Rolnickou. Vstupy do vody jsou upraveny, avšak jezero nesdílí naše potřeby křišťálově čisté vody a množství hnijících řas a sinic, které se drží hlavně u břehů, představují určitou bariéru, proč je lepší se na vodní plochu zatím raději jen dívat, než si ji vychutnávat plaváním. Kolem jezera vznikly i prvky jako kamenná řeka a kamenné terasy, které rozpoutaly vášnivé diskuze. Velmi dobře jsou provedeny chodníky kolem jezera, které nejsou široké a nevedou kolem celého jezera, protože pak by se z toho stalo závodiště a chodci by se i tam stali ohroženým druhem. Stejně tak je potřeba ocenit, že zde nevzniklo velkokapacitní parkoviště. Míst je zde tak akorát a velké parkoviště na Náměstí Svaté Trojice je dobře dostupné, což je pěšky cca 800 m příjemné procházky.

Sadrak-01

Zdařilá realizace lávky (zdroj www.msstavby.cz)

Sadrak-02

Biologický problém nebo varování – koupání v tomto materiálu je jen na vlastní nebezpečí

Sadrak-03

Terasy a kamenná řeka – jen z přírodních materiálů – hodnocení nejdřív za rok

Sadrak-04

Západní břeh a oblázková pláž

Budoucnost

Areál je nutné dovybavit, starat se o něj a pracovat na jeho dalším rozvoji. Chybí zde herní prvky, šatny, sprchy, lepší WC než jen mobilní. Rovněž služby zde ještě nejsou vyhovující.

Velký potenciál dalšího rozvoje areálu představuje 5,5 ha plochy na jihozápadní straně jezera. Tato plocha je téměř celá ve vlastnictví města, takže neexistuje žádná překážka, proč se její přeměnou nezabývat. My si zde představujeme parkovou zeleň, volně přístupné menší hřiště, stezky přírodního charakteru, veřejně přístupný ovocný sad. Možností je mnoho, a proto podporujeme otevřenou diskuzi k budoucímu využití.

Sadrak-05

Propojení jezera k Náměstí Svaté Trojice a plocha budoucího rozvoje (zdroj mapy.cz)

Další fotky: fotogalerie na www.msstavby.cz

Další podobné články

Bude mít ještě ve školách kdo uklízet? Díky škrtům v rozpočtu hrozí ochromení provozu škol

Už více než půl roku se řeší finance na platy zaměstnanců ve školách. V listopadu proběhla první celorepubliková stávka zaměstnanců, po které školy dostaly od vlády některé přísliby – zejména 130% platu pro učitele a zrušení pouze neobsazených pozic nepedagogických zaměstnanců. A ve středu 7. února konečně dostaly školy rozpočty na platy svých zaměstnanců pro rok 2024. Výsledkem byl šok a rozčarování na ředitelských pozicích, které v pátek deklarovala tisková zpráva Asociace ředitelů základních škol. Co přesně se ředitelé dozvěděli a co to pro školy bude znamenat, si ukážeme v následujícím článku.

Nové Opavské předsednictvo

Každé dva roky si Piráti volí nové předsednictvo místního sdružení, tzv. PMS. V Moravskoslezském kraji jsou předsednictva volena v místních sdruženích Novojičínsko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Opavské Slezsko a Ostravsko. A protože na Opavsku vypršel mandát stávajícímu předsednictvu v průběhu prosince, zvolili si místní Piráti nové PMS.

MŠ HRADEC NAD MORAVICÍ JAKO VZOROVÝ PŘÍKLAD SKUTEČNĚ ZDRAVÉ ŠKOLY

Mateřská škola Hradec nad Moravicí, příspěvková organizace, ve které jsem již osmým rokem ředitelkou, je po stejnou dobu zapojená v programu Skutečně zdravá škola a pyšní se stříbrným certifikátem, jehož obhajoba nás čeká letos na podzim. Tento projekt pomáhá zlepšovat kvalitu školního stravování, což přináší nejen řadu benefitů pro všechny zúčastněné, ale především je pro děti skvělým příkladem do života.